Pieczony łosoś to danie o wyjątkowo delikatnym smaku. W towarzystwie warzyw ryba ta nabiera charakteru. To wyjątkowo prosta do wykonania, a jednocześnie bardzo wartościowa potrawa. Łosoś z warzywami z piekarnika to idealny pomysł zarówno na szybki obiad, jak i wykwintną kolację. Jego przygotowanie, jak i upieczenie zajmuje mniej czasu niż przygotowanie potrawy na bazie mięsa. Przygotowując tego typu danie, warto zadbać o wysokiej jakości składniki. Świeża ryba będzie z pewnością o wiele lepszym rozwiązaniem niż produkt rozmrożony. W przypadku warzyw również należy zwrócić uwagę na ich świeżość oraz pochodzenie. W celu przygotowanie potrawy łosoś pieczony z warzywami należy zaopatrzyć się nie tylko w składniki główne, ale także dodatki. To dzięki nim danie nabiera właściwego smaku. Mogą być one różne w zależności od przepisu. Zalecanymi przyprawami są pieprz, czosnek, tymianek oraz koperek. Warto dodać również odrobinę esencjonalnego bulionu WINIARY. Dzięki tym składnikom danie nabierze nie tylko niepowtarzalnego smaku, ale także i zapachu.
Łosoś z piekarnika z warzywami – prosty przepis
Pieczony łosoś z warzywny jest prosty w przygotowaniu. Danie to po prostu nie może się nie udać. Jedyne czego trzeba pilnować to czas pieczenia. Zbyt długi proces obróbki termicznej może spowodować nadmierne wysuszenie ryby. W celu przygotowania tej potrawy należy zaopatrzyć się w naczynie do zapiekania. Jego dno oraz boki będą pokryte papierem do pieczenia. Początkowo trzeba rozłożyć go jednak na blacie i ułożyć na nim wszystkie niezbędne składniki. Kolejno najpierw układane są warzywa, a potem umyta, osuszona i pozbawiona ewentualnych ości ryba. Całość należy posmarować marynatą. W celu jej przygotowania konieczne jest połączenie bulionu warzywnego WINIARY z tymiankiem, koperkiem, oliwą oraz startą skórką z cytryny.
Ułożone na papierze pergaminowym składniki należy ostrożnie przenieść do naczynia żaroodpornego. Łosoś z piekarnika z warzywami będzie gotowy po zawinięciu w papier i zapieczeniu. Należy pamiętać, aby pergaminowe opakowanie było jak najbardziej szczelne, wówczas ryba nie ulegnie zbytniemu wysuszeniu. Potrawę należy piec w temperaturze nie wyższej niż 180⁰C i nie dłużej niż 25 minut. Najlepszym sposobem na zapobiegnięcie przesuszenia łososia, jest włożenie go do jeszcze zimnego piekarnika. Powolne rozgrzewania i zwiększanie temperatury potrawy nie spowoduje szybkiej utraty wody. Tak przygotowany łosoś zapiekany z warzywami będzie świetnie komponował się z pieczonymi ziemniakami, ryżem lub kaszą. Dodatkowo danie można uzupełnić surówką ze świeżych warzyw. Łosoś w tej postaci będzie idealnym daniem dla każdej osoby dbającej o linię oraz własne zdrowie.